De beste afzuigkap van 2022

Afzuigkappen bestaan in verschillende soorten en maten. Allen met zo hun voor- en nadelen, alleen omdat er zo veel verschillen bestaan kan men door het bos de bomen niet meer zien.

Het doel van dit artikel is om jouw te helpen bij het kiezen van de beste afzuigkap van 2022. Op die manier kan je je gerichter oriënteren. Een afzuigkap is er niet alleen om lucht af te zuigen, het zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid op peil blijft en dat je comfortabel kan koken. Dit omdat een afzuigkap er voor zorgt dat onaangename luchtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De top 5 beste afzuigkappen van 2022 overzicht

Verder in het artikel beschrijven wij de beste afzuigkappen van 2022 uitgebreid, maar voor de mensen die liever minder lezen hebben wij een samenvatting gemaakt.

  Product Breedte Afzuigcapaciteit Geluid Label  
1 ETNA AB590ZT 90 cm 608 m3/h 66 dB C Beste Prijs
2 Bosch DWP96BC50 90 cm 600 m3/h 75 dB A Beste Prijs
3 Samsung NK36M5060SS 90 cm 668 m3/h 75 dB B Beste Prijs
4 Smeg KS90AE 90 cm 610 m3/h 64 dB C Beste Prijs
5 Inventum AKO6012RVS 60 cm 632 m3/h 71 dB C Beste Prijs

Ranking the stars: Dit zijn de 5 beste afzuigkappen van 2022

Wij gaan vijf afzuigkappen met elkaar vergelijken, zodat jij een goed beeld hebt van wat er op de markt te verkrijgen is. Het vergelijkend warenonderzoek gaat zich richten op welke afzuigkap nou de allerbeste prijs- en kwaliteitsverhouding heeft en welke nou zo min mogelijk herrie maakt.

ETNA AB590ZT

ETNA AB590ZT
De ETNA AB590ZT

Een werkpaard onder de afzuigkappen, een afzuigkap wat gewoon zijn werk doet en zonder poespas de nare geurtjes afvoert met een capaciteit van 608 m3/h. Deze capaciteit is ruim voldoende voor een gemiddeld huishouden, wat over een keuken van 30 m3 beschikt. Ook met de herrie valt het reuze mee, deze kap heeft een maximaal geluidsniveau van 65 decibel en dit is dan op de allerhoogste stand. Tijdens de normale operatie functioneert de afzuigkap bijna geruisloos. ETNA is een Nederlands bedrijf wat bekend staat om haar duurzaamheid en degelijkheid. Met een energieklasse van C is dit een hele zuinige afzuigkap.

Een plus is dat het materiaal van het afzuigfilter wasbaar is en de Led verlichting zorgt er voor dat de verlichting lang mee gaat. Ook kan de Etna tegelijk als recirculatiesysteem fungeren. Het enige nadeel is dat de AB590ZT niet over een elektronische reinigingsindicatie beschikt.

De ETNA is een wandschouw afzuigkap en het voordeel is dat deze afzuigkap dus in elke keuken een mooi plekje kan krijgen en door de platte vormgeving heb je extra ruimte voor een kookboek of iets dergelijks. Door de donkere kleur valt vuil niet op. De diameter van de luchtafvoerbuis is 12 cm en dit is ruim voldoende om alle vieze luchtjes af te zuigen en de terugslagklep die er standaard bij zit zorgt ervoor dat de vieze lucht terug in de circulatie gebracht wordt. De ETNA AB590ZT is dus niet voor niets de nummer 1 van onze top 5 beste afzuigkap van 2022.

ETNA AB590ZT reviews

 • Strakke vormgeving
 • Voldoende licht
 • Weinig lawaai
 • Installatiehandleiding niet voor iedereen duidelijk

Bosch DWP96BC50

Bosch DWP96BC50
De Bosch DWP96BC50

Futuristisch en minimalistisch ontworpen. De Bosch DWP96BC50 past zijn afzuigkracht automatisch aan op de instellingen van je Home Connect kookplaat. Met Home Connect bestuur je eenvoudig jouw huishoudelijke apparaten: van de wasmachine tot de oven en van de koffiemachine tot de stofzuiger. Deze feature zorgt er dus voor dat kookdampen optimaal verdwijnen en je energie bespaard. Met je mobieltje kan je dus je afzuigkap bedienen en het milieu minder belasten, hoe gaaf is dat!

Deze afzuigkap is met zijn 600 m3/h geschikt voor keukens tot 30 m2 en beschikt over 3 lucht- en afvoerstanden. Op de eerste twee standen maakt deze afzuigkap weinig geluid, alleen op de derde stand is deze kap met zijn 75 decibel een luide afzuigkap en daar moet je wel rekening mee houden, verder doet deze kap waar het voor gemaakt is en dat is afzuigen. Qua esthetiek wordt deze afzuigkap door veel mensen gewaardeerd.

Hij is strak vormgeven en doet robuust aan. Het enige puntje is dat je moet oppassen wanneer je de afzuigkap uitpakt, omdat het materiaal dun is. Ook beschikt de Bosch over een sterke motor en demonstreert dit weer de Duitse degelijkheid die je van Duitse fabrikanten mag verwachten. De energieklasse is A en dit is dus een energie-efficiënte afzuigkap, qua klasse kom je dan in de top 3 van beste afzuigkappen van 2022 terecht.

Bosch DWP96BC50 reviews

 • Eenvoudig te monteren
 • Goede afzuiging
 • Energiezuinig
 • Hoogste stand maakt veel lawaai

Samsung NK36M5060SS

Samsung NK36M5060SS
De Samsung NK36M5060SS

Waar kennen we Samsung niet van? Naast strakke Smartphones maakt Samsung ook strakke afzuigkappen en dit zie je weer terug in hun functies. Naast de strakke vormgeving is het mede door het design mogelijk om deze kap gemakkelijk van vuiligheid te ontdoen. Met zijn 4-standen kan je dus allerlei gerechten met een gerust hart koken en je keuken weer snel opfrissen. Een mooi feature van de NK36M5060SS is dat het over een elektronische reinigingsindicatie beschikt, zo vergeet je dus nooit om je koolstofvetfilters te verwisselen.

Met zijn 668 m³/h aan afzuigcapaciteit kan je een middelgrote keuken binnen een mum van tijd weer naar bloemetjes laten ruiken. Ook de simpele bediening maakt het gemakkelijk om helemaal een met je afzuigkap te worden en de timer die op de afzuigkap geïnstalleerd is zorgt ervoor dat je maaltijdplanning op rolletjes loopt. Waar je wel op moet letten is dat er speling tussen de aansluiting van de kolf kan ontstaan.

Deze afzuigkap produceert ook 75 decibel aan geluid, wanneer die op de powerbooster aanstaat. Echter wordt na verloop van tijd automatisch teruggeschakeld naar een lagere stand en dit om energie te besparen en ervoor te zorgen dat je afzuigkap langer meegaat. Minder inspanning zorgt er namelijk voor dat de mechanische onderdelen het minder te verduren krijgen.

Samsung NK36M5060SS reviews

 • Eenvoudig te monteren
 • Modern uiterlijk
 • Goede zuigkracht
 • Stroomkabel wordt niet meegeleverd

Smeg KS90AE

Smeg KS90AE
De Smeg KS90AE

Meer dan alleen een designicoon. Zo zijn filters van de KS90AE machine wasbaar en kan door zijn hoge afzuigcapaciteit van maarliefst 610 m3/h een open keuken weer snel helemaal fris krijgen. Een punt van aandacht is wel dat de koolstoffilters die benodigd zijn om je afzuigkap geschikt te maken voor recirculatie ontbreken. Met zijn twee standen is dit een afzuigkap die simpel oogt vergeleken met de andere afzuigkappen, maar hij maakt het wel goed door de ingebouwde intensiefstand. Ook is deze afzuigkap gemakkelijk schoon te houden, je wilt niet dat er etensresten aan de afzuigkap gaan kleven.

De KS90AE wordt alom geprezen door het feit dat je de kap gemakkelijk schoon kan maken en vooral schoon kan houden. Doordat het een wandschouw is, kan lucht gemakkelijk circuleren wat vele voordelen met zich mee brengt.

In de keuken is het ook belangrijk dat het luchtvochtigheidsgehalte optimaal blijft, dit zorgt er voor dat bacteriën geen kans krijgen. “elk voordeel heb zijn nadeel” zei Johan Cruyf altijd en ook de Smeg heeft een klein nadeel en dat is dat de intensiefstand niet automatisch terugschakelt, deze kan je dus per ongeluk vergeten waardoor je continu een grote hoeveelheid aan energie blijft verbruiken. Met een energieklasse van C scoort de Smeg KS90AE gemiddeld op het gebied van energie-efficiëntie.

Smeg KS90AE reviews

 • Eenvoudig te monteren
 • Mooi vormgegeven
 • Mat zwart staat modern
 • Maakt veel herrie op de hoogste stand

Inventum AKO6012RVS (budget)

Inventum AKO6012RVS
De Inventum AKO6012RVS

De kracht ligt in de eenvoud van de techniek. Deze afzuigkap is uitermate geschikt voor kleine keukens, met een afzuigcapaciteit van 326 m3/h heeft deze afzuigkap de minste zuigkracht vergeleken met de andere afzuigkappen en maakt het geschikt voor een kleine keuken. Met 71 decibel is dit ook meteen een hele luide afzuigkap, wat misschien als storend kan worden ervaren. De verlichting is helder en duidelijk, wat het in de avond een functionele kap maakt.

Op gebruiksgemak wint de AKO6012RVS het hart van de klant. De twee motoren zorgen ervoor dat de afzuiging optimaal is en ook de wasbare filters zijn een mooie optie. Met drie circulatie en recirculatiestanden doet de Inventum het goed in deze prijsklasse. Het type afzuigkap is een onderbouw, dit oogt dus niet al te groot in een kleine keuken. Doordat het van RVS is gemaakt kan je er met een gerust hart van uitgaan dat deze afzuigkap de tand des tijds overleeft. Met een verbruik van slechts 58 kWh per jaar is dit een hele zuinige energiekap om je keuken op te frissen.

Een welkome aanvulling is het dampscherm, want dankzij dit scherm voert de afzuigkap al deze dampen netjes af en verspreiden de kookluchten zich niet door je keuken. Tevens scoort ook deze afzuigkap een C op energieklasse.

De Inventum afzuigkap is de laatste, maar zeker niet de minste uit onze top 5 beste afzuigkappen reeks. Deze afzuigkap biedt een zeer goede prijs/kwaltieit verhouding.

Inventum AKO6012RVS reviews

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Makkelijk te installeren
 • Goede verlichting
 • Maakt veel herrie

Wat is een afzuigkap en hoe werkt zo’n apparaat eigenlijk?

Je hebt heerlijke spaghetti Bolognese gemaakt alleen je hebt net iets te veel knoflook gebruikt. Je wilt niet dat deze geur te lang in de keuken blijft hangen of erger dat deze geur zich door het hele huis verspreidt. Eigenlijk is een afzuigkap de schakel die ervoor zorgt dat je plezier kan koken. In het kort is een afzuigkap een apparaat wat boven het fornuis hangt en ervoor zorgt dat etensgeuren goed worden afgevoerd.

Een afzuigkap bestaat uit een motor, filter, recirculatieklep en een mooie ombouw. De motoren zuigen de lucht aan en zorgen ervoor dat alle geuren naar buiten worden afgevoerd, door de recirculatieklep te gebruiken krijg je tegenovergestelde. Je zuigt de buitenlucht naar binnen. Kortom, een afzuigkap is een allemansvriend, zowel voor de kok als voor de rest van het gezin.

Bekijk een overzicht van alle best verkochte afzuigkappen van dit moment
Bij aankoop van een afzuigkap profiteer je altijd van gratis verzending.

Welke soorten afzuigkappen bestaan er?

Net als dat mensen in verschillende vormen bestaan, geldt dit ook voor afzuigkappen. Globaal genomen heb je 7 soorten afzuigkappen.

1. De Wandschouw

Zoals de meeste mensen een afzuigkap kennen, dit is eigenlijk de traditionele variant. Deze kappen worden tegen een muur geplaatst en kunnen in allerlei soorten materialen voorkomen.

2. Inbouwunit

Dit is een afzuigkap die tijdens het koken uit het werkblad omhoog komt en na het koken verdwijnt de afzuiging weer terug in het werkblad en dit is vooral geschikt voor keukens met een klein oppervlak, aangezien het namelijk niet zo veel ruimte inneemt.

3. Geïntegreerde afzuigkap

Ventilatie zonder dat je het ziet. Een afzuigkap wat in het fornuis is ingebouwd zorgt voor ruimtelijkheid en ziet er elegant uit, zo voorkom je dat de afzuigkap in het middelpunt van de belangstelling komt. Je hebt afzuigkappen met een rond design of juist wat dieper dan werkblad. Dan lijkt het op een soort afvoergootje.

4. Plafondunit

Een afzuigkap wat op het plafond gemonteerd is zorgt ervoor dat luchtjes nog beter dan normaal worden afgevoerd, dit heeft te maken met het principe dat hete lucht stijgt en koude lucht zakt. Nare kookluchtjes stijgen op en kunnen op hoogte beter worden bestreden. Een plafondunit kan je amper zien, wanneer je hem in het wit neemt.

5. Vlakscherm

Dit is de kleinste variant van een afzuigkap en het voordeel hiervan is dat dit type afzuigkap in kleine keukens past. Het wordt voor een groot gedeelte in de kast ingebouwd en wanneer je kookt, moet je dus het schermpje uitschuiven en dan kan je van de afzuigmogelijkheid gebruikmaken. Hetzelfde idee als dat je ziet wanneer je een autoraam open doet.

6. Onderbouw afzuigkap

Een afzuigkap wat op de wandschouw lijkt, alleen met het verschil dat deze kap geen schouw heeft waardoor het wat compacter oogt. De zuigkracht is iets minder krachtiger dan bij een wandschouwafzuigkap.

7. Recirculatiekap

Heb je geen afvoer naar buiten, bijvoorbeeld in een flat. Dan hoeft dat geen belemmering te zijn om een goede afzuigkap te gebruiken. Een recirculatiekap is een afzuigkap, maar dan met een filter van actieve koolstof. Dat houdt in dat de kookdamp wordt aangezogen om vervolgens de geuren te neutraliseren. De werking is hetzelfde als bij een Norit tabletje in onzuiver water. Koolstof is in staat om bacteriën en vieze dampen te neutraliseren.

Waar moet je op letten bij het kopen van een afzuigkap?

Voordat je een afzuigkap is het belangrijk om te weten wat de maten zijn van je keuken, denk aan de plek waar je het wilt hebben en de bijbehorende afmetingen. Is geluid belangrijk voor je? Of mag een afzuigkap lawaai maken. De grootte van je keuken bepaalt welke afzuigcapaciteit en welke afzuigmethode je nodig hebt. Vind je het belangrijk om de afzuigkap met je mobiel te bedienen of is een analoge bediening ruim voldoende?

Het antwoord op al deze vragen bepaald het model afzuigkap die het beste bij jouw keuken past. Tevens is energieklasse en prijs ook een belangrijke variabele. Op basis van bovenstaande criteria hebben wij de beste afzuigkap van 2022 bepaald.

Wat zijn de voor- en nadelen van afzuigkappen?

Een van de voordelen van een afzuigkap is dat je een leefbaar binnenklimaat behoudt en dat bacteriën en vieze dampen geen kans krijgen. Het design van een afzuigkap kan een keuken maken of breken. Een extra apparaat zorgt er bij dat je meer moet schoonmaken en een extra klus erbij krijgt. Je hebt minder kastruimte door de motor die onder het keukenkastje komt, echter kan je hier wel invloed op uitoefenen door bepaalde modellen te kiezen.

Tot slot een afzuigkap is investering zeker waard, vooral omdat je met veel plezier erdoor kan koken. Je hoeft je namelijk geen zorgen meer te maken om geuren als gevolg van het kookproces.

Wat is een afzuigkap?

Een afzuigkap is een mechanische afzuiging dat vaak gebruikt wordt in de keuken tijdens het koken. De afzuigkap zorgt ervoor dat nare luchtjes verdwijnen. De locatie van een afzuigkap is vaak boven het fornuis.

Hoe werkt een afzuigkap?

Een ventilator in de afzuigkap zorgt ervoor dat al het lucht opgezogen wordt en eventueel wordt gefiltreerd. Afhankelijk van het type wordt de lucht naar buiten gevoerd.

Is een afzuigkap noodzakelijk?

Wanneer er onvoldoende afzuiging in de keuken is dan kan het gehele huis ruiken naar etensluchten. Een afzuigkap is niet noodzakelijk, maar wel handig om dit te voorkomen.

Moet de lucht per se naar buiten gevoerd worden?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Er bestaat recirculatiesystemen die ervoor zorgen dat de lucht gefilterd wordt. Over het algemeen werkt dit minder goed dan wanneer de lucht naar buiten gevoerd wordt.

We kijken uit naar je ideeën van De beste afzuigkap van 2022

Laat een reactie achter

Uw totale score

123Klantervaringen
Logo