De beste vaatwasser van 2022

Na het eten van een lekkere maaltijd heb je aan het einde altijd wat vaat hier en daar. Deze vaat kan je met de hand wassen, maar je kan ook technologie inzetten om de klus te klaren. Een vaatwasser was eerdaags een luxe, tegenwoordig een must have. Deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden, nadat massaproductie zijn intrede deed. Het voordeel hiervan is dat veel duurzame goederen bereikbaar zijn geworden voor de middenklasse. Toch is de ene vaatwasser niet hetzelfde als de andere vaatwasser. Er zitten veel nuances tussen de vaatwassers onderling, in dit artikel tonen wij de beste vaatwassers van 2022.

De top 5 beste vaatwassers van 2022 overzicht

In dit overzicht zie je een samenvatting van de top 5 afwasmachines van 2022. Lees het artikel verder om onze inhoudelijke ervaringen en tests te bekijken.

 ProductModelCouvertsGeluidLabel 
1Inventum VVW6023ASVrijstaand1247 dBA++Beste Prijs
2Siemens SN636X01GEInbouw1246 dBA++Beste Prijs
3Siemens SN278I36TEVrijstaand1342 dBA+++Beste Prijs
4Siemens SX658X03TEInbouw1342 dBA+++Beste Prijs
5Inventum VVW5520Vrijstaand649 dBA+Beste Prijs

Ranking the stars: Dit zijn de top 5 beste vaatwassers van 2022

In dit artikel vergelijken wij de top 5 vaatwssers, zodat jij een makkelijkere keuze kan maken. De vergelijking wordt gedaan op basis van de beste prijs/kwaliteit verhouding. Andere belangrijke aspecten zoals capaciteit, geluidsniveau, prestaties en energieverbruik nemen wij uiteraard ook mee.

Inventum VVW6023AS

Inventum VVW6023AS
Inventum VVW6023AS

De Inventum VVW6023AS is een parel van een vaatwasser. Het is een middenklasse vaatwasser, met ruimte voor 12 couverts. Het vrijstaande model is bij uitstek geschikt voor grote keukens. Toch is 60 cm relatief gezien een redelijk goede breedte voor een afwasmachine. Een van de mooie voordelen van deze vaatwasser is dat je waterverspilling kan minimaliseren, wanneer je slechts 50% van de capaciteit gebruikt. Deze functie kan je met een druk op de knop activeren. Het beschikt ook over waterbeveiliging om in het geval van een storing te voorkomen, dat er een lekkage plaatsvindt. Handig toch?

De Inventum heeft naast deze leuke snufjes ook nog 6 slimme programma’s, om je vaat in een handomdraai te wassen. Ben je liever lui dan moe, dan kan je ervoor zorgen dat de vaatwasser met behulp van startuitstel ook in de avond kan draaien. Zo heb jij de aankomende ochtend weer schone vaat, om je ontbijt te serveren. Ook de effectiviteit is mooie meegenomen, want zelfs met het korte schoonmaakprogramma krijg jij de vaat weer schoon. Met een decibelniveau van slechts 47, kan je dit onder de stille afwasmachines indelen. Een energieclassificatie van A++, geeft aan dat dit niet alleen een stille vaatwasser is, maar ook een energiezuinige.

Zo was je het milieu samen schoon, als kers op de taart zorgt de dubbelwandige aquastop ervoor, dat de watertoevoer afgesloten wordt als er een lek in de slang zit. Slechts een van de weinige ontwikkelpunten van deze vaatwasser is dat het niet beschikt over een apart compartiment om ernstig aangekoekte vaat grondig te spoelen. Toch hoeft dit niet de pret te drukken, want de Inventum VVW6023AS heeft een prima prijs/kwaliteitsverhouding.

Inventum VVW6023AS reviews

 • Veel verschillende programma’s
 • Mooi model
 • Stil (niet storend)
 • Eindtijd programma niet zichtbaar

Siemens SN636X01GE

Siemens SN636X01GE
Siemens SN636X01GE

Deze vaatwasser komt in een chique houtkleur. Het feit dat dit een inbouwvaatwasser is, zorgt ervoor dat de Siemens SN636X01GE in elke koelkast een positieve bestemming kan krijgen. Een van de interessante functies is dat je de beschikking hebt over een doseerassistent, deze assistent zorgt ervoor dat vaatwasschoonmaakmiddel gelijkmatig wordt verspreid. Dit heeft als gevolg dat je met minder schoonmaakmiddel, meer schoon krijgt. Hierdoor houd je geld in je zak en verhoog je de hygiëne in de keuken.

Het 2e snufje is dat deze afwasmachine over een warmtewisselaar beschikt, je wilt natuurlijk niet dat glas of andere gevoelige materialen barstend aan hun einde komen. Wanneer je op een constante temperatuur de vaat wast, dan hoef je je geen zorgen te maken op derving van je porselein en dat is wat deze vaatwasser doet. Het lage geluidsniveau zorgt er ook voor dat je zo min mogelijk hinder ondervindt van het draaien van de vaatwasser. Het maakt het dus ideaal voor een open keuken. Een ander voordeel is dat je het bestekmandje op bijna elke plek op de onderste lade kwijt kan.

Naast al deze voordelen doet deze afwasmachine ook waar het voor gemaakt is, namelijk de vaat supergoed schoonmaken. Buiten de kernfunctie is deze vaatwasser ook makkelijk te installeren, eigenlijk is het plug en play. Met de “Intensieve zone”-functie krijg je zelfs de meest aangekoekte pannen zelfs zuiver.

Ondanks de positieve functies, heeft natuurlijk ook dit apparaat hier en daar wat merkwaardige zaken. Zo is de indeling niet flexibel in te delen en de SN636X01GE beschikt ook niet over ingebouwde verlichting, dus wanneer je in de avond de vaat wilt wassen, dan is het belangrijk om het keukenlicht aan te zetten. Toch is het andere voordeel, dat je een geluidsalarm hebt die je erop attendeert dat de vaat klaar is.

Siemens SN636X01GE reviews

 • Efficiënt ruimtegebruik
 • Intensieve zone
 • Stil (niet storend)
 • Geen verlichting
 • Niet flexibel i nte delen

Siemens SN278I36TE

Siemens SN278I36TE
Siemens SN278I36TE

Get it digital! Met behulp van Wifi kan jij je vaatwasser overal waar je maar wilt bedienen. Naast dit moderne vernuftigheid is de Siemens SN278I36TE ook energiezuinig en met de toevoeging van het natuurlijke mineraal Zeoliet, droogt de vaat en in het bijzonder plastic snel op. Ook is deze afwasmachine vingerafdrukproof, dit komt doordat er een speciale coating gespoten is. Dit is niet alleen hygiënisch, maar straalt ook wat netter uit. Het ingebouwde filter zorgt ervoor dat de waterhardheid gereguleerd wordt, waardoor kalk geen kans krijgt. Je glazen worden hierdoor beschermend en worden minder snel dof, waardoor je er langer plezier van kunt hebben.

Ook zorgt minder kalk ervoor dat de interne componenten langer meegaan. Naast al deze functies, beschikt deze vaatwasser ook over varioSpeedPlus, deze functie zorgt ervoor dat de doorlooptijd met 66% wordt verminderd.

Naast zuinig watergebruik, zorgt ook de A+++ Classificatie dat je met een gerust hart de vaat kan draaien. Het enige nadeel is dat de koppelstukken niet helemaal meegeleverd worden, echter kan je dit probleem zelf voorkomen door ze elders los te kopen. Ook deze vaatwasser beschikt over een intensieve stand, om aangekoekte vaat grondig te reinigen. Tot slot geeft de RVS-look een mooie finish aan de uitstraling van dit apparaat.

Siemens SN278I36TE reviews

 • Zuinig watergebruik
 • Regulatie waterhardheid
 • Wifi
 • Koppelstuk wordt niet meegeleverd

Siemens SX658X03TE iQ700

Siemens SX658X03TE
Siemens SX658X03TE

3 maal is scheepsrecht, ook hier kiezen wij weer voor een Siemens. Dit vanwege de Deutsche Gründlichkeit. Afwasmachines van Siemens zijn robuust en licht gebouwd, dit zorgt ervoor dat ze energiezuinig hun werk kunnen doen.

Naast de basis, zorgen de moderne vernuftigheden er ook voor dat je vaat er nog beter uitziet. Denk aan de Zeoliet korrels, dit materiaal zorgt ervoor dat glas minder dof wordt. Ook zorgt Zeoliet ervoor dat de vaat over het algemeen sneller droogt, dan normaal. Hierdoor heb je minder kans op lelijke vlekken. Net als dat moderne wasmachines beschikken over balance control, beschikt deze vaatwasser over een functie om de wastijd automatisch naar beneden te brengen, wanneer de vaat niet erg vuil is. Het feit dat je met minder warmte de vaat toch schoon krijgt, heeft als gevolg dat het algehele energieverbruik laag ligt.

De makkelijke bediening maakt het mogelijk dat iedereen de vaatwasser kan bedienen, je hoeft geen raketgeleerde te zijn om de vaat te wassen. De SX658X03TE is ruim en heeft ruimte voor 13 couverts, wat voor een gemiddeld ruim voldoende is.

De bouwkwaliteit is uitstekend, met de ingebouwde inverter motor, gelagerde wieltjes, en machinereiniging heb je geen last van geluidsoverlast van dit apparaat. Het enige wat een punt van aandacht is, is dat je geen tijdsindicatie krijgt. Dit kan er voor zorgen dat je misschien de kluts kwijtraakt.

Siemens SX658X03TE reviews

 • Energiezuinig
 • Makkelijk in te stellen
 • Goede bouwkwaliteit
 • Geen tijdsindicatie

Inventum VVW5520 (budget)

Inventum VVW5520
Inventum VVW5520

Dit keer kiezen we voor een losse vaatwasser in plaats van voor een inbouwmodel. De Inventum VWV5520 is een compact model, wat in bijna elke keuken een leuke plek kan krijgen. Deze afwasmachine is uitermate geschikt voor kleine gezinnen, er is namelijk ruimte voor 6 couverts.

Naast de kleine capaciteit is de VVW5520 ook een heel zuinig apparaat, het verbruikt slechts 6,5 liter water en met het slimme start/stopsysteem kan je je voordelen maximaal benutten. Zo kan je dus gebruikmaken van het daltarief in de nacht, zonder al te veel moeite. Met een bescheiden A+ voldoet deze Inventum over de moderne eisen inzake energieverbruik.

Samengevat is deze afwasmachine uitermate geschikt voor studenten en kleine appartementen. Het past namelijk gewoon in het keukenkastje. Waar je wel rekening mee moet houden is de lawaai die eventueel geproduceerd wordt. Deze vaatwasser beschikt namelijk niet over een inverter motor en is daarom dus niet geoptimaliseerd om geruisloos zijn werk te doen. Ook is de binnenruimte niet voorzien van verlichting, waardoor je het overzicht snel kwijt kan raken. Toch maakt de simpele programmering veel goeds, met de 6 programma’s kan je helemaal los gaan om het beste resultaat voor je vaat te creëren.

Het ecoprogramma probeert met zo min mogelijk water, de klus gedaan te krijgen. Het enige nadeel is dat het programma wat langer duurt dan normaal. Dit hoeft de pret overigens niet te drukken, want je hebt ook een programma wat voorkomt dat je glas dof wordt. Al met al is de Invetum VVW5520 een goede speler, wanneer je het af moet doen met een wat kleiner budget. De hoge prijs/kwaliteitsverhouding, zal je verbazen!

Inventum VVW5520 reviews

 • Lage prijs
 • Compact
 • Goede bouwkwaliteit
 • A+ Label
 • Hij is niet stil

Wat is een vaatwasser en hoe werkt het?

Een afwasmachine is een machine om servies en bestek automatisch schoon te maken. In tegenstelling tot handmatig afwassen, dat grotendeels afhankelijk is van fysiek schrobben om vervuiling te verwijderen, reinigt de mechanische vaatwasser door heet water, wat tussen 45 en 75 ° C ligt, op de vaat te spuiten. Lagere temperaturen zijn mogelijk om te voorkomen, dat delicate items kapot gaan. Een afwasmachine werkt redelijk eenvoudig. Eerst wordt er een mengsel van water en vaatwasmiddel naar een of meer roterende sproeiarmen gepompt, die krachtig het reinigingsmengsel op de vuile vaat sproeien. Wanneer de was klaar is, wordt het water afgevoerd, komt er meer heet water in de kuip door middel van een elektromechanische magneetklep en begint het spoelen. Nadat de spoelcyclus is voltooid en het water is afgevoerd, worden de borden en het bestek gedroogd met behulp van een van de verschillende droogmethoden.

In Nederland hebben we op de meeste plekken kalkrijk water, om dit tegen te gaan kan je een glansspoelmiddel, dat is een chemische stof om de oppervlaktespanning van het water te verminderen, gebruiken om watervlekken door hard water of om andere redenen te verminderen. Waar je wel op moet letten is dat plastic en niet-klevende items druppels vormen met een kleiner oppervlak en drogen mogelijk niet goed in vergelijking met porselein en glas. Deze twee laatste materialen slaan namelijk meer warmte op, waardoor het beetje water dat erop achterblijft beter verdampt. Sommige vaatwassers bevatten een ventilator om het drogen te verbeteren. Oudere vaatwassers met een zichtbaar verwarmingselement (onderaan de wasruimte, onder de onderste korf) kunnen het verwarmingselement gebruiken om het drogen te verbeteren; dit kost echter meer energie.

Bekijk een overzicht van alle best verkochte vaatwassers van dit moment
Bij aankoop van een vaatwasser profiteer je altijd van gratis verzending.

Welke type vaatwassers bestaan er?

Afwasmachines zijn over het algemeen op te delen in drie verschillende types.

Onderbouw vaatwassers:

Ontworpen om onder jouw werkbank te worden ingebouwd. Dit zijn vaatwassers die alleen gemaakt zijn om onder het werkblad te gaan en ze hebben meestal geen zijkanten of een blad. De zichtbare delen worden bedekt door jouw werkblad en kasten.

Vrijstaande vaatwassers

Net als bij jouw wasmachine kan een vrijstaande vaatwasser bijna overal worden geplaatst waar een wateraansluiting en een afvoerpunt is. Je hoeft geen vrijstaande unit in te bouwen en deze wordt geleverd met zijkanten en bovenklep, zodat je hem veilig kan plaatsen waar hij past. Slanke vaatwassers ontworpen voor kleinere ruimtes en passen comfortabel in kleinere keukens. Een slanke machine, typisch 45 cm breed, kan niet dezelfde beladingsgrootte wassen als een machine van volledige grootte, maar geeft je toch dezelfde waskracht.

Inbouw vaatwassers

Inbouwvaatwassers komen zonder frontafdekking of gevel, zodat je je eigen voorkant kunt toevoegen die bij jouw keukenkasten past. Ingebouwde afwasmachines moeten in jouw keuken worden ingebouwd en vereisen meestal wat timmerwerk om ze de gladde, gepolijste look te geven waarvoor ze zijn gemaakt.

Wanneer kies je voor een inbouw of een vrijstaande afwasmachine?

Als het gaat om het kiezen van een nieuwe vaatwasser, zijn er verschillende opties beschikbaar, maar de eerste beslissing is meestal of je een ingebouwd of vrijstaand model wilt kopen. De beste keuze hangt af van jouw wensen, keukenindeling en voorkeuren. Ingebouwde vaatwassers hebben doorgaans geavanceerdere functies dan vrijstaande modellen, zoals meerdere sproeiarmen, gespecialiseerde wasbeurten en gerichte sprays voor moeilijk schoon te maken voorwerpen zoals pannen of ovenschalen. Vrijstaande vaatwassers zijn echter niet zonder functies. Je vindt deze afwasmachines met handige opties zoals load-sensing-technologie en digitale timers, evenals meerdere cycli.

Ingebouwde vaatwassers worden permanent in jouw keuken geïnstalleerd, wat betekent dat het bij het verhuizen meestal achterblijft, maar dat je een vrijstaande afwasmachine mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Met een vrijstaande vaatwasser heb je extra opbergruimte omdat je hem niet onder je aanrecht hoeft op te bergen. De bovenkant van vrijstaande afwasmachines is vaak bedekt met snijplanken of aanrechtmaterialen, waardoor je extra snij- of voorbereidingsruimte krijgt. Wanneer jouw keuken echter klein is, kunnen vrijstaande units in de weg zitten en jouw ruimte rommeliger maken, omdat ingebouwde afwasmachines permanent onder jouw aanrecht worden opgeborgen, maar nemen ze ruimte in beslag die je had kunnen gebruiken voor extra kasten of lades. Een ingebouwde vaatwasser is echter rechtstreeks op de watervoorziening zijn geïnstalleerd, kunnen ingebouwde vaatwassers werken terwijl je jouw kraan gebruikt en voor andere dingen zinkt.

Kortom het ligt allemaal aan de wensen en eisen die je hebt. Normaal gesproken kost een vrijstaande vaatwasser minder dan een ingebouwd model. Hoewel beide soorten afwasmachines energiebesparende cycli hebben die jouw energierekening laag houden, heeft een vrijstaande eenheid geen speciale installatie nodig. Het wordt meestal aangesloten op jouw keukenkraan en loopt rechtstreeks af in de gootsteen. Er moet een ingebouwde vaatwasser worden geïnstalleerd, wat tot extra kosten kan leiden als je een loodgieter moet huren om waterleidingen te installeren of aan te sluiten.

Bekijk een overzicht van alle best verkochte vaatwassers van dit moment
Bij aankoop van een vaatwasser profiteer je altijd van gratis verzending.

Wat zijn de voor- en nadelen van afwasmachines?

Hand afwas is verleden tijd
met een vaatwasser

Misschien wel het grootste voordeel van het gebruik van een afwasmachine is gemak en tijdsbesparing. In plaats van met de hand over de gootsteen te schrobben en af te spoelen, laadt je gewoon de vuile borden en glazen in de machine, druk je op de knop en laat je de vaatwasser het werk doen.

Het gebruik van een vaatwasser kan je elk jaar tot 230 uur persoonlijke tijd besparen. En niet alleen bespaart de afwasmachine tijd, hij kan ook jouw vaat schoner maken. Vaatwassers verwarmen over het algemeen water tot 140 graden, wat veel heter is dan de meeste mensen kunnen verdragen, en het reinigt en reinigt de vaat effectiever. Het nadeel van het gebruik van afwasmachines is dat je speciale zeep nodig hebt, dit kan een extra kostenpost vormen. Hoewel vaatwassers de vaat effectiever kunnen desinfecteren dan met de hand wassen, hebben de machines beperkingen.

Soms kunnen zelfs de krachtigste machines geen aangekoekte voedselresten verwijderen, waardoor je het artikel met de hand moet wassen of opnieuw door de machine moet halen. Bovendien is niet alles vaatwasmachinebestendig. Fijn porselein en kristal, niet-klevende messen, pannen en pannen en houten voorwerpen kunnen in de vaatwasser beschadigd raken, wat betekent dat je ze met de hand moet wassen.

Wanneer je een grote bijeenkomst hebt en het beste porselein gebruikt, kan het opruimen extra tijd kosten en wanneer je de vaatwasser niet goed laadt, wordt niet alleen de vaat schoon, maar kan je ook voorwerpen beschadigen.

Bekijk een overzicht van alle best verkochte vaatwassers van dit moment
Bij aankoop van een vaatwasser profiteer je altijd van gratis verzending.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vaatwasser?

Houd in ieder geval rekening met onderstaande punten als je een afwasmachine kopen gaat.

Capaciteit

Zoals met de aankoop van andere apparatuur is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. De eerste overweging is de vaatwassercapaciteit. Een 50 cm afwasmachine is over het algemeen geschikt voor twee tot drie personen en biedt plaats aan zes of acht standaardcouverts. Een gewone vaatwasser heeft een capaciteit van 12 tot 14 standaardcouverts en is voldoende voor een algemene gezinsgrootte. Het aantal couverts kan misleidend zijn en daarom wordt een standaard vaatwasser aanbevolen voor gezinsgebruik. Een compacte vaatwasser is geweldig voor een stel of kleine keuken en incidenteel gebruik.

Variant

Je tweede overweging is voor welke variant ga je. Je keuze om een ingebouwde, draagbare of aanrecht afwasmachine te kopen hangt sterk af van of je een huis huurt of bezit, de grootte van jouw huis en de grootte van jouw huishouden. Elk vaatwasser model heeft zijn eigen voordelen en nadelen
Wanneer het op prijs aankomt, zijn de meest economische aanrechtmodellen en sommige draagbare eenheden. De aanrechtmodellen zijn de kleinste en zijn mogelijk niet voldoende voor een groot gezin, maar wanneer je een appartement huurt en weinig ruimte hebt, is dit misschien de beste optie voor je.

Prestaties

Kijk ook naar de prestaties van je afwasmachine. De prestaties worden beïnvloed door het aantal wasniveaus – hoe en waar de waterstralen worden verdeeld tijdens de afwascyclus. Een drielaags systeem zorgt voor een goede wasbeurt en meer niveaus zorgen voor een nog betere dekking, maar dit brengt extra kosten met zich mee. Een rustig model is ook een goede optie als je slaapkamer naast de keuken is en je de vaatwasser ’s nachts laat draaien. Vaatwasmiddel- en glansmiddeldispensers zijn meestal standaardfuncties en zorgen voor de juiste hoeveelheid wasmiddel die nodig is om de lading te reinigen. Elektronische vuilsensoren zijn absoluut leuke functies. Een kinderslot is belangrijk als je kleine kinderen hebt.

Rekjes en tierelantijntjes

Standaard vaatwassers hebben meestal twee bordenrekken, maar sommige modellen hebben drie uitschuifbare laadopties en vaatwassercapaciteit. Speciale kenmerken van de vaatwasser kunnen ook verstelbare of verwijderbare tanden, planken en rekken zijn die zijn gebouwd voor hoge glazen of glaswerk, vreemd gevormde en hoge items, of converteerbare rekken voor multifunctioneel gebruik. Op sommige modellen afwasmachines is ook een kleine, gesloten mand voor babyflesjes en ringen beschikbaar.

Energie

Een afwasmachine die trots het Energy Star-symbool weergeeft of die is gecertificeerd door het Consortium of Energy Efficiency, bespaart je geld in vergelijking met niet-gekwalificeerde vaatwassermodellen. De vaatwassers van tegenwoordig zijn veel efficiënter geworden, maar de cycli zijn langer geworden. Sommige vaatwassers hebben een laag watergehalte of snelle wasopties, wat handig is als je water gebruikt. Een andere energiebesparing is een uitgestelde startoptie als jouw elektriciteitsverbruik wordt berekend op basis van gebruiksduur – je kunt de vaatwasser zo instellen dat deze later wast wanneer energie goedkoper is.

Tot slot de kosten worden bepaald door de complexiteit van het aan te schaffen duurzame goed. Kies je voor een simpel model, dan heb je weinig onderhoud en bijbehorende kosten. Een afwasmachine verdien je terug, nadat je er een groot aantal beurten mee hebt gedraaid. Ga er vanuit dat je 5 – 10 jaar met een vaatwasser kan doen.

Wat is een vaatwasser?

Een vaatwasser is een machine om servies en bestek automatisch schoon te maken. In tegenstelling tot handmatig afwassen, dat grotendeels afhankelijk is van fysiek schrobben om vervuiling te verwijderen, reinigt de mechanische vaatwasser door heet water, wat tussen 45 en 75 ° C ligt, op de vaat te spuiten.

Welke type afwasmachines zijn er?

Afwasmachines zijn over het algemeen op te delen in drie verschillende types: onderbouw, vrijstaand en inbouw.

Is een waterkraan noodzakelijk?

Ja, een afwasmachine werkt niet zonder water. Wanneer je niet beschikt over een kraan, moet dit eerst geïnstalleerd worden.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een afwasmachine?

Houd rekening met de capaciteit, welke variant je kiest, de prestaties, aantal couverts en energieverbruik.

We kijken uit naar je ideeën van De beste vaatwasser van 2022

Laat een reactie achter

Uw totale score

123Klantervaringen
Logo